Velg en side

Med noen få unntak var vår rute gjennom Colorado nesten like flat og kjedelig som i Dakota. Derfor var det en sann glede å se at terrenget endret seg når vi kom lengre sør-vest i staten.

Over Wolf Creek Pass, et stykke etter at vi forlot South Fork var vi på turens høyeste punkt. Etter flere mil med stigning der V10-motoren jobbet hardere og hardere for å puste kunne vi registrere en høyde over 3300 meter, 900 meter høyere enn Galdhøpiggen. Så høyt hadde ingen av oss vært med bil før.

På vei ned fra Wolf Creek Pass ble vi møtt av denne utsikten på ca 2500 meters høyde

Når vi kom inn i Arizona dukket det fort opp flere av de karakteristiske røde fjellsidene. Sandstein som før en ekstra glød når solen står på dem

Typisk røde fjellsider i Arizona

Man kan undres på hvordan et slik fjell har blitt til

Litt lengre inn møtte vi disse formasjonene, omtrent som en velkomstportal inn til Navajo-indianernes rike.

Siden vi bestemte oss for å sløyfe besøket i Yellowstone var det Grand Canyon som sto på programmet. Et helt unikt område som er skapt av at Colorado RIver har gravd seg lengre og lengre ned gjennom 6 millioner år.

Elven slenger seg gjennom Grand Canyon i en lengde på 445 km, altså tilsvarende avstanden mellom Oslo og Bergen. Vi snakker derfor om et enormt område som det tar uker å gå gjennom. Vi brukte et par dager der, og fikk både gått et stykke langs kanten, og fikk lærerik informasjon på besøkssenteret.

Fine asfalterte stier gjør det enkelt å rusle langs kanten.

I området rundt besøkssenteret er det anlagt stier og utsiktspunkt slik at det er lett og trygt for besøkende å oppleve dette naturfenomenet på nært hold. Det finnes også flere spisesteder og overnattingsmuligheter i dette området.

De ulike bergartene ligger lagvis i sidene på canyonene

 

Det unike med Grand Canyon er at her er det eksponert bergarter som er skapt gjennom milliarder av år. På en del av stien er det lagd en tidslinje der hvert skritt vi tar symboliserer en million år i utviklingen av området. Det ble først skapt ved at kontinentene beveget seg og presset opp det såkalte Colorado-platået som i en stor grad ligger rundt 2000 moh. Vulkanutbrudd og erosjon har lagt lagvis med ulike bergarter som forskere med stor grad av nøyaktighet har funnet alderen på.

Sandstein er ett av de øverste og yngste lagene i Grand Canyon, «bare» 285 millioner år gammelt

For hver meter vi gikk tilsvarte det en million år i den geologiske utviklingen av Grand Canyon.

Grand Canyon er på det bredeste 29 km, og på det smaleste 500 meter. Dybden fra kanten og ned til elva i bunnen er på jevnt over 1,6 km. Det er derfor en strabasiøs tur å bevege seg ned i bunnen og opp igjen, men det er mange som tar turen ned og overnatter i en liten bosetning nede i bunnen. Det er stier til og fra dalbunnen på begge sider av besøkssenteret, med ca 3 km avstand mellom de to.

Platået langs sørkanten av Grand Canyon er drøye 2000 meter over havet.

Det er vanskelig å få frem høyden på bildet, men her er det altså drøyt halvannen km ned.

Flere steder langs kanten er det satt opp informasjonstavler der man kal se og lære mer om parken. Det er også rør man kan se gjennom, og finne spesielle områder i dalen

Sigmund peiler seg inn på en spesiell formasjon i det fjerne

Selve nasjonalparken er bare en liten del av Grand Canyon, men den dekker likevel et område på 4927 km2. Altså like stort som Akershus fylke. Det er et rikt dyre- og planteliv i parken, med mange sjeldne arter som kun finnes her. Blant annet Kondoren, en flott fugl som på det nærmeste var utryddet for noen år siden.

Muldyrene som beiter langs veien er blant de dyrene som er lettest å møte på i nasjonalparken.

Ett av de mange informasjonsstedene der man kunne få grundig informasjon. Både gjennom plansjer og modeller, og av kunnskapsrike rangere som svarte villig på spørsmål

Det er mye å fortelle om Grand Canyon, men for å få det rette inntrykket må man oppleve det i virkeligheten. Ingen bilder eller film kan erstatte inntrykkene av å være fysisk til stede. Jeg fyller likevel på med noen bilder før vi leger i vei til nye mål på vår vei.

Panorama over en liten del av Grand Canyon

Ett av de mest spektakulære utsiktspunktene

Det var langt ned synes Sigmund

Mange merkelige formasjoner

Langt der nede i dalbunnen ligger det en liten Ranch der man kan leie husrom for natten

Å sitte helt stille og se utover landskapet er en flott måte å ta inn inntrykkene på

Forrige innlegg
Neste innlegg