Velg en side

DSC_5076Etter å ha besøkt Monaco ble det en kjapp tur gjennom Frankrike før jeg havnet i nok en miniputtstat, nemlig Andorra.

Med dette har jeg besøkt alle land i det vestlige fastlands-Europa. Nå gjenstår øyrikene Irland, Grønland og Island, men det tror jeg får bli uten bobil.

Andorra ligger sørøst i Pyreneene mellom Frankrike og Spania, og er med sine 468 kvadratkilometer nr 194 av verdens 238 stater målt etter areal. Målt etter folketall ligger de som nr 198 med sine 84525 innbyggere. Andorra har i århundrer vært et fyrstedømme med to fyrster. Biskopen av Urgell og Frankrikes statsoverhode er de to fyrstene. Fra 1993 ble landet erklært som en suveren stat etter avtale med nabolandene Frankrike og Spania. Frem til 1950-tallet var landet et isolert og fattig land, men har på grunn av et lavt skatte- og avgiftsnivå opplevd stor vekst de siste 50 år. Handel og turisme er de store næringene. Med sin beliggenhet oppe i fjellene er det et populært vintersportssted, men et varmt klima gjør det populært også om sommeren.

Mye butikker, hoteller og dis ved den franske grensen i Andorra.

Mye butikker, hoteller og dis ved den franske grensen i Andorra.

Jeg kjørte innover i Frankrike fra Perpignan, i et flott område med jordbruk og mye fin natur. Det var mye stigning opp mot Andorra, og inn i Andorra via Envalirapasset. Rett over grensen lå et stort handels- og turistsentrum med en masse butikker og hoteller. Selv nå en mandag i november var det et yrende liv. Dessverre var det mye dis i luften så det var ikke lett å ta bilder. Jeg fortsatte lengre opp og sørover, og tok en stopp på veiens høyeste punkt. På 2413 moh. var det en fantastisk utsikt, og ikke så mye dis som lengre nord. Og det beste av alt. Det var 19-20 grader og helt vindstille, så det var helt ok å gå i shorts. Prøv det på Galdhøpiggen i November. 😉

På veiens høyeste punkt, med Pyreneene i bakgrunnen

På veiens høyeste punkt, med Pyreneene i bakgrunnen

Høyeste måling så langt på turen - 2413 MOH

Høyeste måling så langt på turen – 2413 MOH

Hovedstaden, Andorra la Vella ligger sør i landet, ikke langt fra grensen til Spania. En stor by med haugevis av butikker som jeg kjørte strakt igjennom. Stoppet litt i en liten by lengre sør, og fylte diesel til gunstige 8,79 euro. Denne gangen var jeg forberedt og hadde kjørt tanken nesten helt tom. Å fylle 115 liter for under tusenlappen er sjelden kost. Jeg var også innom et større kjøpesenter bare for å se og kanskje handle litt. Prisnivået var svært hyggelig, spesielt på alkohol. Det ble derfor med noen flasker med diverse som kan være greit å kose seg med i mørke vinterkvelder.

Ikke noe å si på hverken pris eller styrke

Ikke noe å si på hverken pris eller styrke

Heldigvis lot jeg meg ikke rive helt med, for på grensa var det fullt oppbud av spansk politi og tollere. Det jeg ikke hadde tenkt på var at Andorra ikke er en del av EU, og at det derfor er samme strenge grense for innførsel av varer til EU-land som det er for oss i Norge fra utlandet. Heldigvis var det ikke samme reaksjon som om man skulle blitt tatt i norsk toll. De tok en opptelling, og jeg måtte betale avgifter på 13 Euro for 3 liter brennevin og 4 flasker vin. Varene fikk jeg beholde. En opplevelse rikere denne kvelden også.

Billig drivstoff var det også

Billig drivstoff var det også

Nå har jeg tatt det med ro noen dager på en koselig campingplass litt nord for Girona. Drar til Barcelona i morgen, og hva som skjer deretter er ikke godt å vite. 😉

Forrige innlegg
Neste innlegg