Velg en side

Gaularfjell-6Nasjonale Turistveger er et prosjekt i regi av Statens Vegvesen for å gi reisende en ekstra opplevelse på sin tur rundt i landet. En av disse veiene er Gaularfjell.

Jeg kjørte denne veien en vakker Augustdag, og må si at det er en av de flotteste turene jeg har hatt i sommer. Å kjøre gjennom et slik kulturlandskap med gårder og beitende dyr, opp og ned fra snaufjell til fjord er en flott opplevelse. Jeg overnattet i Holsen, like ved avkjøringa fra E39 mellom Førde og Jølster. Der var det en parkeringsplass hvor det allerede sto et par bobiler. Et fredelig sted med flott utsikt over vannet når solen gikk ned.

Solnedgang over Holsavannet

Solnedgang over Holsavannet

nettsiden til Nasjonale Turistveger kan man lese følgende om Gaularfjell

«Gaularfjellet er ein godt bevart løyndom for dei fleste, men for alle som har oppdaga vegen står den fram som noko heilt spesielt. Ein tur på vegen over Gaular er ei roleg og avdempa oppleving der kvaliteten ligg i detaljane. Kjøreturen går langs fjorden før vegen slynger seg opp mot det høgaste punktet på Gaularfjell. På rasteplassen ved Utsikten kan du nyte synet av heile det mektige landskapsrommet. Vegen vidare følgjer Gaularvassdraget som er eit verna vassdrag, og byr på alt frå ville stryk og fossar til rolege parti der vatnet flyt stille av stad. Du får ei fin oppleving av berre å kjøre vegen langs vassdraget og følgje den naturlege ruta som vatnet tar ned frå fjellet, men den verkelege nærleiken til naturen får du dersom du tar beina fatt. Frå Nystølen til Eldal er det bygd ein samanhengande ”fossesti” på nesten 25 kilometer. Du kan gå heile, eller velgje å ta ein liten spasertur i skikkeleg nærkontakt med vassdraget. Brua som er bygd over Likholefossen, er for mange høgdepunktet og gir deg følelsen av å vere midt i det sprudlande fossesuget.»

Her ved Likholefossen tok jeg på meg turskoene og gikk en tur langs denne fossestien

Fossestien Gaularfjell

Godt oppmerket sti

Mye av stien går over myrlendt terreng, men det er lagt ut trelemmer slik at man kan gå tørrskodd. Turen går i lett terreng, så det er lett å ta seg frem for de fleste.

Likholefossen med gangbrua over.

Likholefossen med gangbrua over.

Gangbrua over Likholefossen

Den smale brua er en opplevelse i seg selv.

Den mest spektakulære delen av turen er nedkjøringen mot Dragsvik og Balestrand. Her går man fra snaufjellet og ned mot fjorden i mange skarpe hårnålssvinger.

Nedkjøringen fra Gaularfjell

Nedkjøringen fra Gaularfjell

Jeg hadde GoPro-kameraet gående under turen, og her er en kortversjon av den 114 km lange turen.

Forrige innlegg
Neste innlegg