Velg en side

DSC_3755Jeg hadde bestemt meg for å kjøre østover i Tyskland denne gangen. Her har jeg ikke kjørt før, så det var nytt for meg. Første stoppested ble Lauenburg, ikke så langt fra Hamburg.

Lauenburg er en by i hertugdømmet med samme navn. Den ligger ved Elben, elven som renner tvers gjennom Tyskland fra Tsjekkia og via Dresden og Hamburg før den går ut i Nordsjøen ved Cuxhaven. Nede ved Elben ligger det et større skipsverft, og den eldste bebyggelsen i byen. Litt lengre opp ligger det et slott og en stor park, og her oppe går også hovedveien gjennom den nyere delen av byen.

Marina Luenburg

Marina Luenburg

Jeg overnattet på en marina der det også var oppstillingsplass for bobiler, eller Stellplatz som det heter her nede. Et trivelig sted med et lite vertshus og et lite parkanlegg. Etter en god natts søvn var det tid for å utforske byen, men først var det kaffe og litt å bite i sammen med maskoten på stedet.

Kapteinen på Marina Lauenburg

Kapteinen på Marina Lauenburg var av det fåmelte slaget.

Det var trivelig å rusle bortover langs den brosteinsbelagte Ebstrasse. Og mye mer behagelig enn da jeg kjørte der kvelden før. Med bobil på brostein hører du virkelig hva du har i skuffer og skap. Langs elven lå det flere båter, både tusristbåter, slik som den du ser på bildet øverst. En staselig gammel hjuldamper. Det var også flere av disse karakteristiske fraktbåtene som vi ser på flere av de tyske elvene. Lange og smale med et lite hus bakpå der skipperen og familien bor.

En av de lange og smale fraktbåtene på vei vestover

En av de lange og smale fraktbåtene på vei vestover

Elben har vært rammet av flere store flommer, og dette flommerket viser hvordan vannstanden har vært ved de største flommene. Den nest største var nå i 2013, og faktisk har fire av de ti største flommene vært etter år 2000. Det er tydelig at det er klimaendringer på gang.

Flommerket som viser de største flommene. 2013-flommen er det nest øverste

Flommerket som viser de største flommene. 2013-flommen er det nest øverste

Idylliske hus på veien opp mot den nyere delen av byen.

Idylliske hus på veien opp mot den nyere delen av byen.

På veien oppover til den nyere delen av byen går bebyggelsen gradvis over fra de gamle husene til mer moderne bygg. Oppe på høyden er det en flott utsikt over Elben og området rundt. Dessverre var det tåkedis denne morgenen, så det var ikke så langt man kunne se.

Fin utsikt fra Fûrstengarten

Fin utsikt fra Fûrstengarten

I Fürstengarten som parken der oppe heter er det et rikt utvalg av trær, busker og planter. Den reneste botansk hage, og et yndet turområde for både fastboende og turister.

Et kirsebærtre i Fûrstengarten

Et kirsebærtre i Fûrstengarten

Lauenburg er absolutt et sted å svinge innom om man er på disse kantene. Om ikke annet for å rusle en tur i Fûrstengarten, eller på en av de svingete veiene mellom ny og gammel bydel

Det lysnet i skogen

Det lysnet i skogen

Forrige innlegg
Neste innlegg