Velg en side

Påsken her i Spania er spesiell. En mer religiøs høytid enn hva vi er vant til fra hjemme i Norge

Gjennom hele påskeuken, Semana Santa – den hellige uke, er det flere markeringer som henviser til ulike hendelser i bibelens fortelling om påsken.

Det mest spektakulære er prosesjonene der man bærer rundt på store flåter med skulpturer som symboliserer ulike elementer fra bibelhistorien. Store og tunge er disse flåtene, og det er ikke uvanlig med 15-20 mann som bærer dem. Noen er kledd i spesielle drakter, og de mest oppsiktsvekkende er de røde heldekkende kjortlene med høye spisse hatter som kun har hull til øynene. Mange forbinder slike med Ku Klux Klan, men det er ingen slik kobling. Å være med i prosesjonen, og da spesielt den tunge jobben med å bære en flåte er regnet som en botsøvelse, og disse draktene gjør det mulig å bekjenne sine synder uten å vise ansikt.

 

Flotte håndlagde dukker er noe av det man får kjøpt i de mange salgsbodene på kirkeplassen

Det er mye folk ute, og nærmest umulig å finne en plass på de mange serveringsstedene på kirkeplassen.

 

I Altea er det lange tradisjoner med slike prosesjoner, og den største foregår på kvelden Langfredag. Det starter med gudstjeneste i den flotte kirken, før flåtene bæres ut av kirken. Prosesjonen går rundt gamlebyen, og varer i et par timer. Det er samlet mye folk på denne kvelden, og det er nesten ikke mulig å oppdrive ledige bord på de mange restarantene, selv om mange har utvidet kapasiteten med bord ute på alle ledige områder. Det er også salgsboder med forskjellig kunst og håndverk oppe på kirkeplassen. Disse er åpne hver dag i påskeuken, og det er mye fint å få kjøpt.

Se video av prosesjonen her:

Det er litt av et syn når prosesjonen snegler seg av gårde i de trange gatene i gamlebyen. Folk står overalt på fortauer og i trapper, og de som er så heldige å ha en balkong eller et vindu ut mot gaten får nok besøk av slekt og venner denne kvelden. Trommene og musikken høres godt mellom murveggene, og det er en spesiell stemning i byen.

Når prosesjonen kommer tilbake til kirkeplassen har mange benket seg inne i kirken, og når flåtene bæres inn igjen reiser alle seg i respekt. Bærerne er tydelig slitne, og får velfortjent applaus når de har satt flåtene på plass.

Er du i Spania i påskeuken bør du sjekke ut programmet for ditt område. Det kan være vanskelig å finne informasjon på Engelsk, siden dette først og fremst er lokalbefolkningens religionsutøvelse og ikke en turistattraksjon. Derfor bør man også vise respekt for det som foregår.

Forrige innlegg
Neste innlegg