Velg en side

Trollstigen_Panorama1

En av de mest berømte veistrekningene i Norge er Trollstigen. En spektakulær vei opp i et fjellparti man knapt skulle tro det gikk an å bygge vei.

Veien forbinder Valldal på Sunnmøre med Rauma i Romsdal. Det har vært jevn ferdsel over fjellet siden 1700-tallet, da det ble bygd en slags gangvei på strekningen. En viktig grunn til at veien ble etablert var det årlige markedet på gården Devold. Dette var en viktig handelsplass for bønder fra begge dalfører. I våre dager er dette kjent som Romsdalsmartnan.

Ved Sogge Bru, med Romsdalshord i bakgrunnen

Ved Sogge Bru, med Romsdalshord i bakgrunnen

Bilveien ble bygd på 30-tallet, og ble åpnet av kong Haakon VII den 31. juli 1936. Veien går i sikksakk oppover fjellsiden med 10 hårnålssvinger. Svingene har navn etter basene på arbeidslagene som bygde veien. Den er vinterstengt, og åpner som regel rundt pinse og stenger gjerne i oktober.

Utsiktsplattform

Den borteste og mest spektakulære av flere utsiktsplattformer

 

Besøkssenteret med kafe og butikker

Besøkssenteret med kafe og butikker

På toppen er det de senere år bygd et stort besøkssenter med kafe, souvenirbutikk og toaletter. Det er også bygd en  gangvei med flere imponerende utsiktspunkter bortover i fjellet. Dette er naturlig nok en stor turistmagnet, og tusenvis besøkende er innom på de mest travle somerdagene.

Utsiktspunkt ved jettegrytene i Gudbrandsjuvet

Utsiktspunkt ved jettegrytene i Gudbrandsjuvet

Nede ved Valldal finner vi en annen attraksjon, nemlig Gudbrandsjuvet. Der veien krysser elva Valldøla er det et dypt gjel der elva fosser frem i store jettegryter. Her er det også bygd gangveier og utsiktsplattformer i tilleg til en kafe/kiosk og toaletter. I det hele er denne veistrekningen godt tilrettelagt for turister. Flott natur, godt med steder å svinge av og parkere. Og ikke minst er det mye god jordbær å få kjøpt i jordbærbygda Valldal på sensommeren.

Ved Gudbrandsjuvet finner vi også Juvet Landskapshotell. Et spesielt hotell der rommene er selvstendige hus som står på stolper ut mot juvet Ett av de mest spesielle hotellene i verden, og svært populært. Det var ikke populært å gå inn på området uten avtale, men du kan se bilder og lese mer på hotellets nettsider, der også dette bildet er fra.

Et svært spesiellt hotell (foto: Juvet Landskapshotell)

Et svært spesiellt hotell (foto: Juvet Landskapshotell)

(Foto – Juvet Landskapshotell)

Her kan du bli med meg på biltur ned Trollstigen.

Forrige innlegg
Neste innlegg