Velg en side

De snaut 4000 innbyggerne i Vågå er vant med å bli omtalt i media. Frem til høsten 2011 var det stort sett positiv omtale. Vågå var av de fleste oppfattet som en suksessrik bygd med godt renommé.

Ikke minst med sine gode oppvekstvilkår og det som skulle bli Norges beste skole. De var tidlig ute med å ta i bruk ny teknologi i eldreomsorgen, og de hadde et rikt kulturliv. Statsråder og næringslivstopper sto nærmest i kø for å komme til kommunen. Enten for å kaste glans over ulike arrangementer, eller å etablere ny virksomhet. Alt dette positive kom plutselig i skyggen når nyheten om at bygdas populære ordfører var anmeldt for seksuelle overgrep mot en mindreårig jente. En ordfører som hadde brukt støre deler av sin tid på omdømmebygging av den lille bygda.

Denne saken har fått en mediedekning uten sidestykke det siste halvannet året. Flere langt alvorlige saker har knapt blitt nevnt, men sex og kjente personer er jo noe som pirrer nysgjerrigheten. Skype- og SMS-meldinger med intimt innhold har blitt brettet ut i all ofentlighet. Øygard har på en klønete måte forsøkt å bortforklare innholdet, men svært få har trodd på hans fantasifulle tolkinger. Mannen som inntil for halvannet år siden fremsto som en seriøs og hardtarbeidende ordfører ble forandret til en sexfiksert klovn som brukte store deler av tiden sin til å flørte med en jentunge. Han har mistet all respekt både i og utenfor bygda, selv om han fortsatt har igjen noen støttespillere.

Øygard ble i dag frikjent for det alvorligste punktet på tiltalen, men skyldig i det mest omfattende. Om han får måneder eller år i fengsel får vi vite om noen dager, men det er uviktig. Det er også uviktig om han faktisk har gjennomført samleier med jenta. De faktiske bevis i form av en svært omfattende og usømmelig kommunikasjon vitner om en person med dårlig dømmekraft. Ennå verre blir det når han og hans støttespillere prøver å legge skylden på den unge jenta. De har også bidratt til å latterliggjøre et helt bygdesamfunn for resten av landet. Bygda som for kort tid ble sett på som et fremgangsrikt og moderne bygdesamfunn ble redusert til en gjeng bygdetullinger.

I sin iver etter å redde eget skinn har både Øygard og hans støttespillere kommet med en rekke utsagn som er svært lite gjennomtenkt. Tolking av enkelte ord og uttrykk i dialekta har vært bemerket og latterliggjort både på sosiale medier og i radio/TV. Det hele toppet seg når en tidligere varaordfører og Øygard-venn kunne fortelle at det var helt vanlig at unge og eldre delte seng i Gudbrandsdalen. En mildt sagt klønete uttalelse som mange reagerte på. Ikke bare Vågå, men et helt dalføre ble dratt ned i søla sammen med ordføreren. Heldigvis har både privatpersoner og ledende politikere tatt til motmæle, og de fleste skjønner at folket i Gudbrandsdalen har de samme normer når det gjelder sømmelighet som resten av landet.

Uansett har Vågå fått en kraftig ripe i lakken. Det glansbildet som blant annet Rune Øygard har bidratt til å skape gjennom mange år har plutselig falmet. Det er ikke til å komme fra at Rune Øygard har gjort mye bra for Vågå. Til å være lokalpolitiker hadde han et meget stort kontaktnett, både i politikk og næringsliv. Han brukte det også for alt det var verdt. Troppet gjerne opp uanmeldt på kontorer i Oslo og fikk folk til å lytte på hva han hadde å si. Han fikk mye til å skje i Vågå, og det er nok også en forklaring til at mange tross alt ikke har vendt ham ryggen. Men nettopp det at ikke et samlet bygdesamfunn tar avstand fra ham kan vise seg å bli katastrofalt for bygda.

Det er viktig at vagværene nå står sammen for å ta vare på det som er igjen av deres gode navn og rykte. Man må ikke la en overkåt ex-ordfører få ødelegge alle de gode verdier Vågå står for. Den gode skolen er der fortsatt, likeså eldreomsorgen, kulturlivet og ikke minst den flotte naturen. Glem Øygard og hans utskeielser, han vil neppe kunne gå med hevet hode igjen. Fokuser på det positive og vis resten av landet at dere er positive folk med gode holdninger. Som nabo gjennom mange år kjenner jeg vagværene som jordnære og positive folk. Jeg håper dere står av stormen og klarer å snu det negative til noe positivt.

Forrige innlegg
Neste innlegg