Svinesund

En trenger ikke å reise så langt for å finne gode opplevelser. Jeg har vært turist i eget fylke noen uker, og fant mange perler.

Svært mange av oss har etter hvert blitt svært bereiste. Mange reiser til syden eller mer eksotiske reisemål. Andre kjører rundt i eget land, men er dårlig kjent i eget nærområde. Et par uker på forsommeren hadde jeg en rekke avtaler i Østfold, og benyttet anledningen til å ta en nærmere kikk på eget fylke. Jeg har jo kjørt mye omkring tidligere, men sjelden stoppet opp og virkelig sett meg rundt. Nå var det en god anledning til å gjøre nettopp det. Jeg har alltid satt stor pris på Halden. En trivelig grenseby med mye historie. Festningen er et selvskrevet mål. Et flott anlegg med panoramautsikt over byen og området rundt.

Fantastisk utsikt over Halden by fra festningen

Fantastisk utsikt over Halden by fra festningen

Jeg vil også anbefale en spasertur i den gamle trehusbebyggelsen i Halden. Her finner du mange gamle hus som er godt bevart. De eldste er fra rett etter den store bybrannen i 1759. Utenfor byen finner du også mange idylliske plasser. Idylliske Sponvika ligger fint til ved innseilinga til byen, og utover langs Iddefjorden mot svenskegrensa er de mye fint å se. På Sauøya ved Halden havn er det en båthavn som også ønsker bobiler velkommen. For en hundrelapp i døgnet kan man parkere rett på bryggekanten, koble seg til strøm og nyte utsikten mot byen og festningen. Samtidig er det bare en liten spasertur inn til sentrum med butikker og restauranter.

Fin utsikt mot festningen fra parkeringen på Sauøya.

Fin utsikt mot festningen fra parkeringen på Sauøya.

Fra Halden er det naturlig å kjøre videre oppover langs kanalene. Flere sluser gjør det mulig å kjøre båt helt fra Halden til Skulerud i Aurskog/Høland. Tidligere var det en populær rundtur å ta tog til Halden, båt fra Tistedal til Skulerud og den smalsporede jernbanen «Tertitten» på Aurskog/Høland-banen fra Skulerud til Sørumsand. De siste årene har slusene ved Ørje vært stengt i et forsøk på å bekjempe spredning av krepsepest, men er fra i år igjen åpnet for ferdsel. I tillegg til rutebåtene kan man også kjøre egen båt på strekningen.

Ørje sluser med kanalbåter.

Ørje sluser med kanalbåter.

Midtveis mellom Halden og Ørje ligger Strømfoss. Et idyllisk lite sted der kanalbåten D/S Turisten har sin havn. Her finner vi også en gammel mølle og en koselig liten landhandel.

Holth Landhandel, koselig liten butikk på Strømsfoss

Holth Landhandel, koselig liten butikk på Strømsfoss

Assortert utvalg på Holth Landhandel. også innen konfeksjon.

Assortert utvalg på Holth Landhandel. også innen konfeksjon.

Visste du forresten at Strømsfoss er verdens midtpunkt?

Ved Strømsfoss Mølle står det en stein med denne skriften:

Hvor er verdens midtpunkt?

Dette spørsmål ble engang i tidens morgen rettet til Odin, den øverste og klokeste av de gamle guder. Han svarte ikke på spørsmålet, men sa: – Kom igjen om et år, og jeg skal vise deg stedet. Odin kalte til seg to ørner som kunne fly raskere enn vinden. Han trente dem sammen og lærte dem opp, slik at den ene fløy like fort som den andre. Ved årets slutt så han til sine tjenere: – Ta disse to ørner. Før den ene til den østre delen av verden, der hvor solen står opp av havet. Og bær dens kamerat til det fjerne vest, dit hvor havet ligger i mørke og ingenting finnes bortenfor. Og så, når jeg gir tegn, skal de slippes samtidig. Tjenerene gjorde som Odin hadde befalt og bar ørnene til verdens ytterste kanter. Så klappet Odin i hendene. Lyn flamret, torden rullet, og de to ørnene slapp fri. En av dem fløy rett mot vest, og den andre rett mot øst. De fôr over himmelen som stjerneskudd. Nærmere og næremer hverandre kom de – ingen av de vek det minste til side. Med et forferdelig tordenbrak støtte de sammen i luften og falt døde til jorden. – Der hvor de to ørnene ligger, der er verdens midtpunkt sa Odin. De falt ned her i Strømsfoss, og denne steinen markerer stedet.

Steinen som markerer verdens midtpunt ser du til høyre for Strømsfoss mølle.

Steinen som markerer verdens midtpunt ser du til høyre for Strømsfoss mølle.

Østfold er også et stort kraftfylke. Fra Øyeren til utløpet i Sarpsborg har Glomma en høydeforskjell på 101 meter. Dette utnyttes i flere store kraftverk. Det første ligger ved Solbergfoss i Askim kommune. Det ble satt i drift i 1924, og har en gjennomsnittlig kraftproduksjon på 900 GWh (ca 40% mer enn Altakrafteverket)
Kraftstasjonen er et imponerende byggverk tegnet av arkitekt Bredo Greve, og regnes som ett av de største kulturminnene i norsk kraftproduksjon

Solbergfoss kraftstasjon er et imponerende byggverk.

Solbergfoss kraftstasjon er et imponerende byggverk.

Jeg fant mange fine plasser å overnatte innover i indre Østfold. Ett av dem er ved Kroksundbrua som går over Rødnessjøen innerst i Haldenvassdraget. Der er det en liten plass der lokalbefolkningen pleier å sette ut båtene sine for å fiske i sjøen. En idyllisk plass.

Ved Kroksundbrua over Rødnessjøen

Ved Kroksundbrua over Rødnessjøen

Trøgstad er et av stedene i indre Østfold de færreste stopper opp. De fleste bare fiser igjennom på sin vei mellom Mysen og Lillestrøm. Kommunesenteret Skjønhaug er et koselig tettsted med både butikker og spisesteder. Litt nord for sentrum ligger en minnelund over katastrofen som inntraff her den 29. Oktober i 1967. Et leirras tok med seg 11 eiendommer med til sammen 20 hus og rundt en million kubikkmeter med masse. Fire mennesker omkom, og 42 ble husløse. Riksvei 22 gikk med i raset og hele terrenget ble forandret.

Minnesmerke over Trøgstadraset i 1967

Minnesmerke over Trøgstadraset i 1967

Det dukker opp mange fine fotomotiv når jeg kjører langs veien. Ofte er det ikke mulig å stoppe, men noen ganger kan man ta en kjapp stopp og fange idyllen på minnebrikka

Hester på beite i kveldssola.

Hester på beite i kveldssola.

Det var ikke bare i indre Østfold jeg fartet disse ukene. Jeg var også innom i byene ute ved kysten. I Moss har man lagd en fin plass for oss bobilfolk. Rett ved kanalen på Jæløy-sida er det plass til å stille opp rundt 10 bobiler. Her er det strøm og vann, og til og med et bygg med toaletter og dusj. Her kan vi også tømme toalettet og spillvannstanken. Det er det ikke så lett å få gjort over alt.
På bryggekanten er det et yrende liv med fiskere som drar opp både makrell og annen fisk. Her er det fint å stå med bobilen, enten det er bare over natta eller for lengre perioder. Butikker ligger rett ved, og det er kort avstand til alle byens fasiliteter.

Bobilparkeringen i Moss ligger sentralt til

Bobilparkeringen i Moss ligger sentralt til

Visste du forresten at Norges høyeste bygning ligger i Østfold? Tårnet på Nexan-fabrikken i Halden rager hele 120 meter over bakken, 3 meter høyere enn Oslo Plaza.

Nexans-tårnet- Norges høyeste bygning med sine 120 meter.

Nexans-tårnet- Norges høyeste bygning med sine 120 meter.

 

Forrige innlegg
Neste innlegg