Velg en side

Denne helgen startet de olympiske vinterleker i Sotsji. Sosiale medier har flommet over av kritikk mot TV-sendingene som visstnok preges av kunnskapsløse kommentatorer og hyppige reklamepauser. Jeg sier visstnok, for TV-sendingene fra Sotsji går uten min deltagelse fra godstolen.

 

Jeg regner meg som middels sportsinteressert, og ville nok normalt fått med meg en del av disse sendingene, men slik OL generelt og Sotsji spesielt har utviklet seg velger jeg å la være. Dagens olympiske leker har fjernet seg så langt fra den opprinnelige olympiske ide som det vel er mulig, og overskygges av grådighet og respektløshet.

Vinterlekene i Sotsji viser seg å bli tidenes dyreste med en offisiell prislapp på ca 300 milliarder, over 40 ganger mer enn hva lekene på Lillehammer kostet. Disse pengene har ikke gått til de titusenvis arbeiderne som har jobbet på slavekontrakter, eller alle som har måttet flytte fra hjemmene sine. Derimot hevdes det at nær halvparten har blitt borte i korrupsjon. Blant dem med størst lommer finner vi flere av president Putins nærmeste venner.

Korrupsjonen begynte allerede før Russland fikk tildelt lekene. Nylig kom det frem at en kjent narkobaron med tilknytning til Asias olympiske råd sørget for å sikre nok stemmer til at Putins olympiske drøm ble oppfylt. Siden har milliardene rullet ut. Det er i grunnen en absurd idé å arrangere vinterleker i en badeby ved Svartehavet, der temperaturen sjelden er lavere enn 10 varmegrader. En viktig årsak er nok at dette er Putins foretrukne feriested. Det viser at pengenes makt er stor, uavhengig av om de kommer fra lovlig eller ulovlig virksomhet. IOC’s medlemmer lukker gjerne øynene for det ubehagelige bare pengene strømmer inn i offisielle og uoffisielle kanaler.

At prislappen på Sotsji-OL har nådd astronomiske høyder skyldes også at lekene arrangeres i et svært urolig område med tanke på terror. Sikkerhet har høy prioritet, og det meldes om en styrke på 40.000 mann fra militæret og politiet som skal sørge for ro og orden. Nesten det dobbelte av den aktive styrken i vårt hjemlige forsvar. IOC’s medlemmer og statsledere fra mange land skal passes godt på. Blant annet er det bygd en egen gondolheis som skal frakte limousiner fra lavlandet og opp til skianleggene i fjellene ovenfor Sotsji. VIP-veien forbi hoppbaken på Lillehammer blekner i forhold.

Det er tydelig at det er viktig for Putin at lekene står som et symbol på Russlands overlegenhet. Mange har allerede trukket paraleller til OL i Berlin i 1936 der en annen leder skulle vise hverden hvem som var størst og best. Derfor er det ikke overraskende at de som åpner munnen for å ytre seg kritisk mot dette, raskt og effektivt blir brakt til taushet. Mange sitter fengslet for sine uttalelser, mens andre lever utrygt i utenlandsk eksil.

Jeg kunne skrevet mye om både diskriminering av homofile, krenking av menneskerettigheter og bruk av dopingmidler. Jeg skal la det ligge i denne omgang. Jeg konstaterer bare at de olympiske vinterlekene har utviklet seg i feil retning. Det som skulle være en fredelig kappestrid mellom utøvere fra alle land har blitt en arena for politikk og personlig berikelse. Kos dere foran TV og radio, og i reklamepausene kan dere tenke over at hver medalje har en bismak av korrupte ledere, mishandlede arbeidere, krenkede menneskerettigheter og store miljøødeleggelser.

Se gjerne abc-news sine rapporter fra Sotsji.
ABC-news

 

 

 

Forrige innlegg
Neste innlegg