Et liv bak kameraet

Kameraet har vært en trofast følgesvenn hele livet. Jeg var ikke gamle karen når jeg knipset de første bildene med Fars gamle Kodak bokskamera. Senere ble det et Kodak Instamatic før jeg kjøpte mitt første Speilreflekskamera for penger jeg fikk til konfirmasjonen. Det ble flittig brukt, og siden vi hadde mørkerom på skolen ble det også en del eksperimentering med fremkalling. På den tiden fikk jeg også mine første bilder på trykk i lokalavisen, noe som var stor stas for en 15-åring. Fotointeressen gikk litt i bølgedaler utover i livet, til jeg fikk mitt første digitalkamera på slutten av 90-tallet. Det ble en ny måte å jobbe med bilder på, ikke minst med etterbehandling. Noen ganger er det enkle justeringer, andre ganger kan man skape en helt annen virkelighet.Jeg er nøye med å ikke endre for mye på reportasjebilder, men på «pyntebilder» tar jeg meg noen kunstneriske friheter.

Når jeg tok opp igjen journalistjobben i 2003 var prisen på digitalt speilreflekskamera innen rekkevidde, så da ble jeg eier av et Nikon D70. Det fulgte meg trofast i flere år, og er nå byttet ut i et nyere Nikon D300S. I tillegg har jeg et kompaktkamera som er med meg nesten over alt. Et speilreflekskamera er litt for stort til å drasse med seg hele tiden, derfor synes jeg det er greit å ha et mindre kamera i lomma. Etter hvert har også mobiltelefonene fått helt greie kamera, så det er ingen grunn til å ikke få knipset et godt motiv når det dukker opp.

Et bilde har heller ingen verdi når det ligger på en datamaskin uten å bli vist frem. Jeg har flere måter å vise mine bilder på. Til glede for meg selv, og forhåpentligvis også andre. Jeg lager album og slideshow på datamaskinen som jeg kan vise enten på dataskjermen eller på flatskjermen i stua.

Forstørrelser er enkelt å lage. Jeg printer ut en del bilder på egen skriver, men bestiller også forstørrelser fra ulike leverandører. Her har jeg vært svært fornøyd med Japan Photos Galleriprint. Det er bilder som trykkes bakpå en akrylplate, og stabiliseres med en aluminiumsplate. Det gir et ekslusivt utseende uten ramme, og en flott dybdevirkning gjennom akrylen. En annen variant er trykk på lerret, som jeg også synes ser bra ut på store formater. Det finnes også mange leverandører av fotobøker , kalendere og andre fotoprodukter

Internett er også en fin måte å vise frem sine bilder på. Foruten egen nettside publiserer jeg mye bilder på facebook, både på egen side og andre fotosider. Jeg legger også ut en del bilder på Instagram, og har også brukt Flickr en del. Mulighetene er mange, og jeg kommer sikkert tilbake til flere i bloggen min.

Mine gallerier

Vinter

Jeg liker egentlig ikke vinteren, men må innrømme at det blir noen fine motiver på denne årstiden

Bil og motor

Bil og motor er en kjær hobby, og da er det naturlig at det blir noen slike bilder også.

Natur

Jeg trives ute i naturen, og  har alltid med meg kamera når jeg er på tur. Her er noen smakebiter.

Hvaler

Jeg trenger ikke gå langt for å finne fotomotiv. Her er mine Hvalerbilder