Ålesund er jo strengt tatt også en øy, og blir dermed en del av min runde med øyhopping på Mørekysten. Byen som ble rammet av en storbrann i 1904, og bygd opp igjen i Jugendstil.
Byen har en grei oppstillingsplass for bobiler på brygga på nordsiden av sentrum. Fint beliggende med utsikt mot Valderøy og resten av øyene ute i fjorden. Her er det plass til 40 biler, strøm til alle biler og sanitæranlegg med dusj og WC for dem som trenger det. Det er også en tømmestasjon for toalett og gråvann og mulighet for å fylle ferskvann. Med andre ord alt en bobilturist trenger. At det ligger sentralt i byen er også en stor fordel. Det blir da enkelt å benytte seg av byens rike tilbud av butikker, spisesteder og aktiviteter.
En av tingene man må gjøre under et besøk i Ålesund er å gå de 418 trappetrinnene opp til fjellstua på Aksla. Her, 140 meter over havet har du panoramautsikt over hele distriktet med Sunnmørsalpane og øyene utover langs kysten. På fjellstua får du kjøpt mat og drikke får du tar trappene ned igjen, eller benytter deg at de fine turveiene oppe på fjellet. Det går også an å kjøre bil opp for dem som synes trappene blir for tunge. Men jeg kan trøste deg med at turen ikke er så ille som det ser ut til når du står nede i byen og ser opp.
Trappa ble bygd på slutten av 1800-tallet og har vært flittig brukt av både tilreisende og byens egne innbyggere. Tiden tann har tæret på den delvis støpte og delvis håndmurte trappen. Under stormen Dagmar i 2011 blåste flere trær ned, og røttene ødela fundamentene til deler av trappa. Den ble da stengt og en større rehabilitering ble satt i gang. Arbeidet ble ferdig nå i vår, og fremstår nå som en trygg og godt tilrettelagt tursti.
Det er satt opp benker på flere steder langsruta, slik at det er mulig å sette seg ned og få igjen pusten, eller bare sitte og nyte utsikten. Man passerer flere steder som er verdt en nærmere titt. Kanonen som ble brukt for å varsle brann, det spisse platået som har fått navnet «Strykejernet» og den flotte utsiktsplattformen «Byrampen»
Etter å ha fått en forfriskning på Fjellstua, og beundret panoramautsikten kommer den beste delen. På turen ned går man naturlig nok med blikket utover, og kan nyte utsikten trinn for trinn alle de 418 trinnene ned igjen til byparken.
Vel nede igjen i byen er det mye å finne på. Muséer, gallerier og et variert utvalg butikker og spisesteder er noe av det byen har å by på. Det er også mulig å bli med på båtturer rundt på fjorden. Eller man kan rett og slett bare rusle rundt i byen og se på den flotte arkitekturen og nyte livet.
Nord for Ålesund ligger flere øyer, som alle har forbindelse med fastlandet via et nettverk av bruer og tunneler. Ellingsøy tilhører Ålesund kommune, mens Valderøy, Vigra, Giske og Godøy utgjør Giske kommune. På Vigra finner vi Ålesund Lufthavn, en middels stor flyplass med ruter til både inn- og utland samt en god del chartertrafikk.
Fra Valderøy som er kommunesenteret går det bru, og ved siden av den finner vi en fin sandstrand. Giske er i likhet med Vigra en forholdsvis flat øy, mens Valderøy og Godøy har mere fjell.
Den ytterste øya er Godøy, og ytterst på den finner vi tettstedet Alnes. Et overraskende stort sted tatt i betraktning det ugjestmilde terrenget. Tidlig på 1900-tallet var Alnes beryktet for sin «frie» livsstil, som ikke var så veldig tolerert på denne tiden. Dette resulterte i at Alnes fikk gjennomført en frelselsesprosess. Dette prosjektet var svært vellykket, og snart var nesten samtlige på Alnes kristne.
Ytters på øya ligger Alnes Fyr, en fredet fyrstasjon som nå er et lite museum med kafé og husflidsutsalg. fyrt er fortsatt i drift, men er i likhet med de fleste fyr langs kysten nå automatisert.