Fiesta er en viktig del av kulturen i Spania, og over alt arrangeres det ulike fiestaer som oftest har en historisk eller religiøs forbindelse.

Den viktigste fiestaen er den som er til ære for byens skytsengel. I Benidorm er det Virgen del Sufragio. Denne fiestaen arrangeres rundt den andre helgen i November, med start på fredag og avsluttes med stort opptog og fyrverkeri onsdag kveld.

Kirken i Benidorm ligger oppe på en høyde, med et flott utsiktsområde ut mot sjøen

Historien om Virgen del Sufragio stammer fra 1740, da noen fiskere fant en båt som drev i sjøen utenfor Benidorm. De dro ut for å sjekke den, og da den var tom ble den dratt med inn til byen og dratt inn på stranda. Når man undersøkte båten så man at det var et bilde av jomfruen med jesusbarnet i armene ved akterskipet. En offiser som kom til stede befalte at skipet skulle brennes, da det var fare for at det var smittefare om bord. Folk på stranden protesterte, og sa at de måtte i hvert fall ta vare på bildet, men de ble ikke hørt. Båten ble brent, og da de begynte å rote i asken neste dag gjorde de et selsomt funn. Bildet av jomfruen hadde overlevt flammene, og var nærmest uskadd. Bildet ble fraktet til sykehuskapellet i byen, men henger nå i sognekirken San Jaime Apóstol.

Bildet av Virgen del Sufragio henger i kirken som er vakkert pyntet med blomster

I 1925 ba innbyggerne i Benidorm, anført av kirken og offentlige myndigheter Pave Pius om å erklære jomfruen som skytsengel for Benidorm. I 1971 ble det for første gang oppført et skuespill på Ponientestranden som gjenskaper denne hendelsen i 1740. Dette er nå en del av den store fiestaen som arrangeres hver høst. Det meste av fiestaen foregår i gamlebyen, som ligger på høyden mellom Levante- og Poniente-stranden.

Her er en videosnutt som viser litt av det som skjedde i gatene denne søndagen

Det er kommunen som har det overordnede ansvaret for fiestaen, men innholdet skapes mye av innbyggerne selv. De organiseres i såkalte Penyas som består av vennegjenger, nabolag, kolleger eller foreninger. De leier ofte et lokale, eller bruker ett som noen medlemmer eier. Der planlegger de sin deltakelse i den store paraden som avslutter fiestaen. Men de står også for ulike innslag i byens gater. På søndag dekkes det langbord i gatene, og Penyane samles og koser seg med mat og drikke. Det er også underholdningsinnslag med ulike ablegøyer, sang og musikk. Og det smeller heftig i kinaputter som guttungene har det mye moro med i de trange smugene i gamlebyen. Det kryr av folk i gatene disse dagene, og mange benytter anledningen til å spise og drikke på de mange tapasrestaurantene i gamlebyen.

Gamlebyen i Benidorm er full av restauranter med delikate og velsmakende tapas

Det er alltid noe som skjer disse dagene, men på Onsdagen skjønner man tidlig at det skal skje noe spesielt. Politiet og kommunens folk stenger av gater, og det settes ut stoler langs fortauene. Klokka 18 starter opptoget som består av et stort antall fantasifullt dekorerte vogner der de ulike Penyas konkurrerer om å få mest oppmerksomhet. Både barn og voksne sitter på disse vognene som trekkes av traktorer eller biler. Det kastes ut enorme mengder konfetti, og sukkertøy som tilskuerne plukker opp. Hvor mange slike vogner som var med i opptoget vet jeg ikke. Men at det var over 50 er jeg sikker på.

Et lite utdrag av det enorme opptoget

Når paraden var over beveget folkemassen seg over til Poniente-stranden. Der var det rigget opp til et kjempemessig fyrverkeri som skulle markere avslutningen på fiestaen. Det er en av Spanias største fyrverkeridesignere som står bak dette. Firmaet Ricardo Cabeller SA (RICASA) står bak mange av de heftige fyrverkeriene i Spania, og har vunnet flere internasjonale konkurranser. Oppskytingsplassen var på størrelse med en håndballbane, og hvor mange kilo krutt som ble brent av på det 25 minutter lange showet tør jeg ikke tenke på. Det var fullt av folk både på stranden og oppe i gatene. Umulig å anslå i mørket, men jeg vil anta vi snakker om et femsifret antall. Vi sto en time og ventet på at det skulle fyres opp, men det var absolutt verdt ventetiden. Et inferno av lyd og lys som er umulig å gjengi på film, men her er et lite forsøk.

 

Forrige innlegg
Neste innlegg