DSC_1632

I et ombygd fjøs på gården Hilde i Innvik har bonden Steinar Hilde startet med en litt uvanlig virksomhet. Firmaet Filmdigitalisering AS gir gamle analoge filmer og videoer nytt liv.

Det er lenge siden frukttrærne sto tett i tett på jordene til Steinar Hilde. På 70-tallet gikk flere bønder sammen om å bygge et fellesfjøs og satset på kjøtt- og melkeproduksjon. Jordene ble brukt til grasproduksjon, og Steinar fikk sitt daglige virke i det nye fjøset. Allergi gjorde at han måtte slutte med fjøsstellet for noen år siden, og da gjorde han hobbyen sin til ny næringsvei.

Det er mye utstyr som skal til for å konvertere analog film og lyd til digitalt

Det er mye utstyr som skal til for å konvertere analog film og lyd til digitalt

Som så mange andre av oss hadde Steinar liggende gamle filmer som det ikke lengre var fungerende avspillere til. Han hadde lenge hatt stor interesse for film og data, og skaffet seg utstyr for å få slike analoge filmer over på et digitalt format. Det var flere som hadde gamle filmer liggende, og etter hvert kom det flere oppdrag. Nå har det utviklet seg til en heltids geskjeft for bonden som har bygd om fjøset til et moderne videostudio.

Det har vært en utrolig utvikling på opptakere og avspillere for lyd og bilder de siste 50 år. Fra at smalfilm ble lett tilgjengelig på 60-tallet og de første videokameraene for privat bruk kom sist på 70 tallet har vi nå fått videokameraet inn på mobiltelefonen. Dette har ført til at vi etter hvert har fått tusenvis av timer med film liggende i skuffer og skap. Gjemt og glemt fordi pæra i filmfremviseren ikke lar seg skaffe lengre, eller at videospilleren ikke er kompatibel med den nye flatskjermen i stua. Mange filmer blir også ødelagt fordi de ikke tåler lagring under ugunstige forhold. Ved å få disse filmene over på et digitalt format bevares de for ettertiden, og kan gi glede og minner til kommende generasjoner.

Ingen trodde at det var mulig å få tak i en slik videospiller. Men Steinar fant en i Japan

Ingen trodde at det var mulig å få tak i en slik videospiller. Men Steinar fant en i Japan

I det ombygde fjøset har Steinar Hilde en imponerende samling av filmfremvisere, videospillere og annet teknisk utstyr. Det skal derfor godt gjøres om du har liggende en film som han ikke kan spille av og digitalisere. Det var jo et virvar av ulike formater for video før VHS ble det allment brukte. Betamax og Video 2000 var de mest vanlige her til lands. For privatkameraer ble Hi8 og DV mest brukt, men de som var tidligst ute hadde gjerne svært spesielle løsninger. Steinar har som mål å skaffe seg avspillere for alle eksisterende formater, og han er på god vei. Siste tilskudd til samlingen var nylig ankommet fra Japan når jeg var på besøk. En tidlig AKAI sort/hvitt video opptaker/avspiller komplett med kamera og monitor. En maskin som egentlig ikke finnes lengre. Det var en maskin i London, men den var ikke i orden. Nå står det altså en i lille Innvik, til glede for en kunde som har ventet i mange år på å få digitalisert sine gamle filmer.

Den første filmfremviseren som ble brukt i Sogn og FJordane. Kanskje kan den brukes igjen?

Den første filmfremviseren som ble brukt i Sogn og FJordane. Kanskje kan den brukes igjen?

I sin jakt etter utstyr har Steinar kommet over store mengder av videospillere, kameraer, og til og med komplette studioer. Mye har fått plass i et museumsrom, men nå har han sett seg nødt til å ta i bruk enda en del av det gamle fjøset. Her skal det stilles ut en mengde historiske gjenstander fra filmens barndom og frem til i dag. Blant annet har han fått tak i den første filmfremviseren som var i bruk i Sogn og Fjordane. En diger kasse med kullstifter som lyskilde. Et bærbart 16 millimeter filmkamera av samme type som ble brukt på Kon-Tiki ekspedisjonen finnes også i Steinars samling.

Bærbart, opptrekkbart 16 mm filmkamera. Samme type ble brukt for å dokumentere Ko-Tiki ekspedisjonen

Bærbart, opptrekkbart 16 mm filmkamera. Samme type ble brukt for å dokumentere Ko-Tiki ekspedisjonen

Steinar er opptatt av å levere god kvalitet, og med sitt topp moderne utstyr får han ut det maksimale av materialet han får tilsendt. Smalfilmer blir blåst rent med trykkluft, slik at alle støvprikker blir borte. De fleste filmer blir digitalisert i full HD-kvelitet, og fungerer helt fint å se på en moderne TV. Alle filmene blir levert enten på en minnepenn eller en liten harddisk. Kunden får filmene uredigert, og kan selv sette sammen til lengre filmer etter ønske. I tillegg til film kan han også digitalisere lydopptak fra bånd eller kassett.

Foruten private kunder har Steinar oppdrag for offentlige etater og firmaer med større eller mindre arkiv av filmer. Nylig hadde han et oppdrag for et større norsk firma som fikk digitalisert og redigert filmer fra firmaets lange historie. Fint å bruke både internt og til markedsføring. Det største potensialet ligger likevel i private kunder. Du som leser dette har sikkert liggende noen filmer i en skuff. Send dem til Innvik, og la Steinar digitalisere dem slik at du kan friske opp gamle minner, og bevare dem for ettertiden.

Steinar samarbeider også en del med NRK. og har blant annet fått kjøpe mye av deres gamle utstyr. De har også  vært på besøk i fjøset, og lagd et innlag til Norge Rundt som du kan se her:

Du kan også lese mer om Steinar og digitlaisering av lyd og bilde på nettsiden http://www.filmdigitalisering.no/

Forrige innlegg
Neste innlegg