Velg en side

DSC_5801

På denne tiden av året er det tid for prosesjonslarvene. Disse larvene skaper utfordringer og potensiell helsefare for både dyr og mennesker.

Prosesjonslarvene heter “Thaumatopoea pityocampa.” på latin, men kalles også Pinjeprosesjonsspinner. Caterpillar er også et mye brukt navn på dem. Larvene spinner seg et reir i pinjetrærne, og når de har vokst ferdig slipper de seg ned på bakken.Det skjer normalt i Mars, men i år er de litt tidlig ute på grunn av den milde vinteren. Nede på bakken hekter de seg sammen i hverandre og legger ut på vandring i en lang prosesjon. Opptil 300 larver kan være koblet sammen på en slik måte, men vanligvis er det en 1-2 meter ang rekke. De finner seg så et sted med myk jord og graver seg ned. Der utvikler de seg til pupper og ut på sommeren, normalt i August,  blir de til sommerfugler med svært kort levetid. Disse legger egg i toppen av pinjetrær, og larvene klekkes etter noen uker. Så spinner de seg et nytt reir utover vinteren.

Sik ser reirene ut. Et slik reir kan inneholde flere hundre larver

Sik ser reirene ut. Et slik reir kan inneholde flere hundre larver

Disse larvene har hår som lett kan brekke av, og forårsake helseproblemer. For mennesker kan det resultere i svie og kløe, men for dyr kan det være livstruende. Spesielt hvis de får hårene inn i munnen. Da vil tunge og svelg hovne opp, og dyret kan bli kvalt. Derfor er hundeeiere spesielt oppmerksom på disse larvene.

Vaktmesteren klipper ned ei grein med larver på

Vaktmesteren klipper ned ei grein med larver på

Her i området ser vi ofte slike reir i trærne. I offentlige parker og langs turstier blir de ofte fjernet. Det samme gjøres her på campingen. De siste dagene har man tatt ned flere slike reir, men likevel har det dukket opp larver noen ganger. I dag var det en prosesjon på naboplassen min, og jeg rakk å både  fotografere og filme dem før vaktmesteren feiet dem sammen.

Forrige innlegg
Neste innlegg