De fleste av oss tenker vel på Skottland eller Irland når det er snakk om Whisky, men denne drikken lages også i andre land. På Jylland finner du den lille produsenten Stauning Whisky.
Innenfor Ringkøbings Fjord, like ved Skjern finner vi det lille tettstedet Stauning. Der, i et nedlagt lokalt slakteri startet en gruppe entusiastiske grundere opp med noe så utradisjonelt som whiskyproduksjon for ti år siden. På denne tiden har de klart å opparbeide seg et solid rykte som en produsent med høy kvalitet. De har vunnet mange priser for sin Whisky, og innledet i fjor et samarbeid med en av verdens største spritprodusenter som investerer over 100 millioner i et nytt destilleri som skal bygges i tilknytning til det eksisterende. Dette gjør Stauning Whisky mulighet til å møte den stadig økende etterspørselen. Samtidig vil de beholde den håndverksmessige produksjonen av Whiskyen, der de har full kontroll fra byggen og andre råvarer kommer inn, til de ferdige gyldne dråpene tappes på flasker
Hvis du ønsker å se og lære hvordan en whisky blir til er du hjertelig velkommen på en rundvisning hos Stauning. Her får du først en liten orientering om bedriften og dens filosofi før du får bli med inn i produksjonen. Her får du se de ulike deler av produksjonen fra kornet legges ut over gulvet og tilsettes vann for å få i gang en spiring og dannelse av maltsukker. Deretter tørkes kornet, enten ved hjelp av varmluft, eller med røyk fra brent torv. Sistnevnte setter en markert røyksmak på whiskyen. Så blir kornet malt og tilsatt varmt vann for å få i gang gjæringen. Etter 2-3 dager er gjæringen ferdig og klar til destillering. Det foregår i store kobberkjeler der man nøye kontrollerer kvaliteten og styrken på råspriten. Deretter tynnes spriten ut til en alkoholprosent på 63,5% før den tappes over på eikefat.
Det er eikefatene som gir smak og farge til whiskyen. Fatene er brent innvendig slik at de har en forkullet overflate. Det brukes både nye fat og fat som tidligere har blitt brukt til lagring av Bourbon. Man eksperimenterer også med fat brukt til blant annet Sherry og Portvin. Under lagringen blir fatene jevnlig inspisert, og etter minimum 3 års lagring er Whiskyen ferdig og klar til å tappes på flasker. Det er også mulig å kjøpe seg et helt fat som fortsatt blir lagret og inspisert hos Stauning, og du kan da komme og tappe noen flasker når du føler for det. På denne måten kan du også følge med i hvordan Whiskyen utvikler seg gjennom lang tids lagring.
En omvisning hos Stauning Whisky koster 150 kroner og varer i ca 1,5 time. Etter omvisningen får du en orientering om de ulike whiskytypene, og tre forskjellige smaksprøver.
På http://www.stauningwhisky.dk/ kan du finne tidspunkter for omvisningene, og lese mer om whiskyproduksjonen
Artikkelen er tidligere publisert i Bobil og Caravan Magasinet